خشکسالی های پی در پی در سال های اخیر و کاهش چشمگیر بارش ها بخصوص بارش برف و برداشت های غیرمجاز از سفره های آب زیرزمینی، همگی دست به دست هم داده و کم آبی را برای کشورمان رقم زده است.
مسوولان حوزه آب بر این باورند که کاهش 20 درصدی مصرف آب می تواند کشور را از مرحله هشدار خارج کند و بدون نیاز به جیره بندی می توان از این مرحله نیز عبور کرد.
حذف برخی از اقدامات می تواند در کاهش مصرف آب بسیار سودمند باشد و این مساله ما را از کمبود آب نجات می دهد و تابستان را با خیال راحت سپری می کنیم.
برخی از افراد همچنان مانند گذشته که با آب فراوانی مواجه بودیم خودروها و کوچه را از اول تا آخر با آب می شویند و شیر آب را باز می کنند در حالیکه با مقدار کمی آب می توان این دو عمل را انجام داد و از هدر رفت آب جلوگیری کرد.
برخی شاید در پاسخ به مصرف بی رویه آن بگویند که بهای آن را می پردازند اما آب جایگزین ندارد و بهای فعلی آب رقم واقعی آن نیست.
پس باید آب را درست مصرف کرد و با صرفه جویی می توان از جیره بندی آن جلوگیری کرد.
با توجه به اینکه اغلب خانم های خانه دار، سر و کار بیشتری با مصرف آب دارند بهتر است از سوی دستگاه های مرتبط بازدیدهای دوره ای از تصفیه خانه ها به منظور اطلاع از نحوه تهیه آب و چگونگی مراحل رسیدن آن به منازل برگزار شود که می تواند در نحوه چگونگی مصرف موثر باشد.
در خلال این بازدیدها می توان هشدارها و راهکارهای مناسب مصرف آب را به خانم های خانه دار توصیه کرد تا بتوان حداقل 20 درصد در مصرف کاهش آب داشت.
ایران با 190 لیتر مصرف سرانه آب شرب خانگی در روز یکی از بیشترین مصارف را در میان کشورهای مختلف دارد این در حالی است که متوسط مصرف آب خانگی در دنیا برای هر نفر 150 لیتر در روز است.
متوسط بارندگی سالیانه در استان کردستان نیز 517 میلیمتر و نوع اقلیم آن کوهستانی سرد و معتدل است.
میزان سرانه مصرف آب در استان کردستان 10 لیتر از میانگین کشوری بیشتر است و به 200 لیتر می رسد، البته این میزان در سال های گذشته 250 لیتر بوده که با فرهنگ سازی مقداری کاهش یافته است.
مسوولان شرکت آب و فاضلاب استان کردستان می گویند: ذخایر سدها و بارندگی کاهش یافته و به طور محسوس آثار آن در تامین آب شرب دیده می شود.
این مسوولان از مردم استان کردستان درخواست کرده اند که در شستشوی اتومبیل، منزل و مصرف آب شرب صرفه جویی کنند.
به اعتقاد آنان اگر 10 درصد نیز در مصرف کاهش دیده شود از بحران پیش رو در تامین آب شرب عبور می کنیم.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهری کردستان با اشاره به تاثیر خشکسالی ها بر کاهش منابع آبی می گوید: با توجه به وقوع خشکسالی های چند سال اخیر این استان با کاهش منابع آبی روبرو بوده و از شهروندان و رسانه ها درخواست می شود در خصوص مدیریت مصرف آب و رعایت صرفه جویی و ارایه آموزش های لازم مسوولان را کمک کنند.
علیرضا تخت شاهی با تاکید بر فرهنگ سازی در زمینه صرفه جویی در مصرف آب گفت: در صورت مصرف بی رویه و عدم رعایت مدیریت مصرف آب توسط شهروندان، به منظور عبور از فصل گرم ناچار به جیره بندی آب خواهیم شد.
وی اظهار امیدواری کرد: شهروندان با رعایت صرفه جویی، آب شرب مصرفی مورد نیاز خود را به درستی مدیریت نمایند.
تخت شاهی با اشاره به اینکه کردستان یک استان فرهنگی است افزود: شهروندان این استان به مسایل فرهنگی توجه ویژه ای دارند و در سال های گذشته نیز پیام های صرفه جویی و هشدارهای این شرکت را جدی گرفته اند.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهری کردستان تلاش برای کاهش میزان هدر رفت آبها را بسیار مهم خواند و گفت: شهروندان در صورت بروز هر نوع حادثه یا قطعی آب با شماره تلفن امداد و حوادث 122 تماس حاصل فرمایید.
مدیریت مصرف آب و مصرف منطقی و بهینه می تواند از جیره بندی مایه حیات جلوگیری کند و این مهم نیاز به نهضتی ملی برای تجدید نظر در مصرف آب دارد.